«Ми є дітьми народу України і ми маємо також свій духовний фронт», — владика Богдан у Лейпцигу

25 квітня 2023

23 ківтня 2023 року Преосвященний владика Богдан, апостольський екзарх для українців візантійського обряду в Німеччині та Скандинавії, звершив пастирський візит до парафії Святого влкмч. Юрія в Лейпцигу, де українці того дня святкували храмовий празник.

«Ми є дітьми народу України і ми маємо також свій духовний фронт», — владика Богдан у Лейпцигу

У своїй проповіді єпископ, беручи до уваги подвиг святого Юрія, наголосив на важливості співдії людини з Богом у боротьбі проти зла, в якій вона стає переможцем завдяки Божій ласці, якою кріпить її Господь. «Диявол як той змій воює проти Бога і проти його дітей. І нам дуже потрібна Божа ласка, щоб ми виходили з того змагання переможцями, а не потерпіли ганебної поразки, яка може нам надто дорого коштувати, а саме — вічного спасіння, вічного життя з Богом», — сказав проповідник.

А відтак, звертаючи увагу присутніх на війну російських окупантів з українцями, єпископ поручив заступництву святого Юрія захисників України, називаючи їх захисниками правди, справедливості, життя і любові. «Наші захисники стоять на фронті в тій хвилині, захищаючи свою землю та поливаючи її своєю кров’ю, а відтак захищають щось більше — простір гідності, свободи, правди, добра і любові. І цей простір простягається поза українську землю. Сьогодні вся Європа і весь світ розуміють, що українці захищають світ, захищають сучасну цивілізацію від сучасного варварства, яке готове нищити все на своєму шляху», — наголосив архиєрей.

«Ми є дітьми народу України і ми маємо також свій духовний фронт. Від перемоги на цьому фронті буде залежати близькість перемоги на іншому фронті», — сказав владика Богдан, говорячи про участь кожного українця у цій війні на шляху до перемоги, яка буде залежати від зустрічі з Ісусом воскреслим.

А потім, говорячи про досвід зустрічі з представниками громади напередодні цієї Літургії, єпископ зробив порівняння із зустріччю апостолів з Ісусом на Тиверіадському морі, коли ті повертались втомлені з безуспішної риболовлі.

«Ми теж інколи приходимо з порожніми серцями і смутком на душі. І Він звертається до нас як люблячий батько зі словами: „Дітоньки, що маєте на серці? Чи маєте що їсти? З чим ви прийшли сьогодні на це Богослужіння?“. А ми приносимо Йому свій смуток, біль, тривогу і розчарування. Але Він знову закликає закинути сіті та працювати. І побачите, що Він благословить вашу працю, яка принесе нечувані досі плоди. Тільки довірмося Йому, повірмо Йому живому і воскреслому, який є між нами. Господь хоче нас вчити бути Його учнями в двадцять першому столітті. І Він нам приготовляє зустрічі, подібно як Він зустрічався зі своїми учнями», — сказав апостольський екзарх.

Далі владика Богдан, поділився досвідом свого візиту до України, де двічі побував на Марсовому полі у Львові, на якому поховані захисники України. Там єпископ зустрів скорботні родини загиблих, яких не оминув своєю підтримкою і вдячністю. «Досвід смерті є важким. Але в тому досвіді смерті ми зустрічаємо Христа воскреслого, бо хрест не є знаком кінця смерті та страждання. Хрест є знаком воскресіння, знаком перемоги. Він є найголовнішим прапором перемоги, що переміг всі потуги зла всіх часів — пекло і навіть смерть. Христос воскреслий приходить як переможець смерті. І Він звіщає, що смерть не кінцем, а лише дверима до вічного життя з Ним — живим і життєдайним Богом», — мовив проповідник.

А відтак, повертаючись до теми зустрічі з Ісусом, архиєрей звернув увагу вірних на те, що в таку мить Господь звертається до людини по імені, навівши приклад зустрічі з Марією Магдалиною, виявляючи свою любов, доброту та ніжності. «Серце Марії Магдалини пробудилося, воскресло. Там, де була темрява, смуток і тривога, зродилася пасхальна надія», — наголосив архиєрей.

Потім владика Богдан пригадав зустріч двох апостолів із воскреслим Спасителем, коли ті прямували до Емаусу. «Ми часто хочемо втекти від болючої проблеми, з якою важко дати собі раду. Але Ісус тоді є близько. Нам здається, коли ми переживаємо якісь кризи, то Бога немає близько. Навпаки, Ісус наблизився до апостолів, які йшли з Єрусалиму до Емаусу і почав, як добрий мудрий вчитель, лікування їхніх душ. Спершу дозволив їм відкрити свої серця, а потім почав до них промовляти своїм словом, яке зігріло їхні серця. Серце почало горіти любов’ю. А в Євхаристії вони Його пізнали. Але для їхніх очей Він зник. Вони побачили Його своїм серцем, своєю вірою. Вони стали віруючими і вернулися назад до Єрусалиму, там де реально було небезпечно. Але вони вже мали Божу силу, яка давала їм можливість подолати страх і йти назустіч усім викликам життя», — сказав проповідник.

А відтак, беручи до уваги текст Євангелія Томиної неділі, владика Богдан показав наслідки зустрічі Ісуса з апостолами. «Нарешті, як ми чули, нині Ісус двічі приходить до апостолів крізь замкнені двері. Коли Ісус приходить вдруге задля апостола Томи то виглядає, що інші десять ще також не були зцілені, бо навіть після тижня часу двері далі були зачинені. Він знову мусів проходити крізь замкнені двері. Їхні серця ще були зачинені. І ось через зустріч з Томою сам Ісус дозволяє йому діткнутися своїх ран. Але насправді це Він торкається ран Томи, ран сумніву, тривоги, безнадії і страху та зціляє ті рани. І закликає апостола Тому бути віруючим».

Підсумовуючи миті зустрічей з Ісусом воскреслим і наголошуючи на їх важливості, єпископ сказав наступне: «Зустріч з Ісусом зцілює наші зболені серця і рани. Ми теж, особливо в теперішніх переживаннях, коли носимо в серці тривогу і смуток, можемо питати чи справді Христос воскрес. Чи справді в тій страшній історії, яку переживаємо, останнє слово буде мати не агресор, не пропаганда, не смерть, але життя, надія та воскресіння. Доторкнувшись до воскреслого Ісуса, який зберіг на собі свої рани, Він показує нам, що сьогодні Він приймає на себе наші рани. Але в цих ранах Він нам запевняє воскресіння і надію», — мовив апостольський екзарх.

Говорячи про війну в Україні і запрошуючи всіх до зустрічі з воскреслим Ісусом, владика Богдан наголосив на тому, що не все вирішується в дипломатичних перемовинах і на полі бою. «Найголовніша битва відбувається в серці людини. Тому кожен з нас може і повинен зробити свій великий внесок у перемогу над силами зла у цьому світі», — сказав єпископ.

А на завершення своєї проповіді апостольський екзарх, кажучи про участь християн у боротьбі з силами зла, закликав усіх присутніх повірити у воскресіння Спасителя, що в свою чергу дарує людині надію, яка в цій боротьбі буде її кріпити. «Ми є в тривозі, але ми не падаємо в розпач, бо нашою надією є воскреслий Христос. Нехай Він сьогодні діткнеться серця і душі кожного з вас. Хай забере всі тривоги, смутки, страхи, щоб відновити у вас бажання жити і творити, любити і ділитися любов’ю. І таким чином, творячи діла милосердя, ми також будемо наближати пасхальну перемогу Христа воскреслого у нашому житті та в нашому народі», — мовив до присутніх владика Богдан.

Після Літургії відбулась святкова трапеза з нагоди престольного празника, а відтак люди мали можливість поспілкуватись з владикою Богданом.

Дивіться також