«Божий мир приходить у людському серці, повному жертовної любові», — владика Богдан

3 квітня 2024

Кожного разу, коли ми збираємося, як Христові учні, на молитву, Христос приходить крізь відчинені двері наших віруючих сердець і каже нам: «Мир вам!». Христос приносить і дає мир людству, яке тужить за Божим вічним миром. Ми, діти українського народу, знаємо, що означає мир. Такими словами у день Воскресіння Христового Преосвященний владика Богдан розпочав свою проповідь, звертаючись до чисельно присутніх вірних катедрального храму Покрову Пресвятої Богородиці м. Мюнхен.

«Божий мир приходить у людському серці, повному жертовної любові», — владика Богдан

Говорячи про момент зустрічі воскреслого Ісуса з учнями, єпископ зауважив, що апостоли сповнились радістю, бо побачили щось глибше — після ран, тортур і смерті є воскресіння. «Наш народ сьогодні носить рани, які також є Христовими, якого несправедливо звинуватили, засудили та вбили на хресті, але не перемогли. Бо неможливо перемогти Божу любов і Божу правду. Неможливо подолати Бога», — сказав проповідник.

А відтак апостольський екзарх продовжив тему миру, який людина отримує від від Господа і покликана нести світові. «Стоячи тут, ми хочемо прийняти мир до свого серця, мир, який дає нам Ісус. Війни починаються у зіпсутому серці богоборчої людини, а Божий мир починається у серці Божої людини, яка приймає воскреслого Спасителя до свого серця і до свого життя. І від тої людини Божий мир шириться у світі», — мовив архиєрей.

Далі владика Богдан показав як загарбники використовують термін «мир», посягаючи на території та життя українського народу. «Людина часто намагається принести мир за допомогою неправди і насилля. Навіть агресор, виправдовуючи свої злочини, каже, що він іде, щоб умиротворити. Божий мир приходить не на штиках і гарматах, але в людському серці, повному жертовної любові. Ісус, який прийняв несправедливий засуд і жорстоку смерть, є дорогою до миру. І кожен, хто стає на дорогу жертовної та вірної любові, той є справжнім миротворцем. Такими миротворцями є сьогодні найкращі діти нашого народу, які подібно до Христа приймають зло на себе, щоб ми з вами могли жити», — сказав єпископ, називаючи події боротьби українців шляхом, який довершиться воскресінням всього народу.

Продовжуючи тему миру, владика Богдан назвав три складові, якими людина служить його утвердженню на землі. За словами проповідника, людина чи народ, які не дотримуються Божих заповідей, не можуть мати миру, бо вони є у стані війни з Богом. А відтак мир несуть люди, які дотримуються Божих заповідей, моляться про мир і є жертовними у любові.

«Війни приносять люди, а Бог дарує мир і все, що ми зробимо з любові, буде служити мирові», — сказав на завершення своєї проповіді єпископ, закликаючи людей до неустанної молитви за мир.

Дивіться також