«Пам’ятаймо про переслідуваних братів і сестер у вірі», — владика Богдан у «Червону середу» в Мюнхені

23 листопада 2022

Сьогодні у всій Католицькій Церкві ми молимося за переслідуваних християн у світі. Ця середа називається «Червоною середою», щоби підкреслити любов, якою горять серця переслідуваних християн, а також, щоб пригадати собі їхню безневинну пролиту кров ради Христа. Такими словами звернувся до вірних владика Богдан, Апостольський екзарх для українців візантійського обряду в Німеччині та Скандинавії, в день спогадування жертв, які загинули за приналежність до Христової Церкви.

У своєму слові єпископ пригадав часи переслідування УГКЦ комуністичним режимом: «Наша Церква була однією з найбільш переслідуваних релігійних спільнот світу. Бо одним розчерком диктаторського пера чотирьох мільйонна спільнота віруючих була поставлена поза законом. Всі єпископи в одну ніч були заарештовані, сотні священників і тисячі боголюбивих мирян, богопосвячені особи зазнали жорстоких утисків і переслідувань Христа ради і за свою вірність Католицькій Церкві», — сказав проповідник.

Владика Богдан окреслив фактори, які стали стали джерелом сили для народу і не дали ворогові звершити ліквідацію Церкви Христової в Україні: «Пасхальне таїнство здійснилося в історії нашого народу і нашої Церкви. І ми, сьогодні, як ніхто інший, можемо свідчити про силу воскресіння, яка діяла в житті та історії нашої Церкви і нашого народу. І те, що ми були такою переслідуваною спільнотою, а відтак — воскреслою спільнотою на очах в цілого світу, ми завдячуємо не нашим людським прикметам і якостям, а — Божій силі. Силі благодаті Святого Духа, якою ми були покріплені завдяки жертві ісповідників віри нашої Церкви і завдяки молитвам мільйонів християн в усьому світі, які в тих часах жорстоких переслідувань нашої Церкви про нас пам’ятали, за нас молилися, з нами солідаризувалися», — підкреслив єпископ.

А відтак, маючи такий досвід переслідування за віру в Христа та досвідчивши Божу дію в ті часи і людську солідарність, архиєрей закликав присутніх в храмі пам’ятати про тих, кого сьогодні у світі переслідують за їхнє християнство. А також, владика Богдан навів приклади способів переслідування християн у світі: «переслідування кроваві, але може й бути безкровне мучеництво. Коли з християн насміхаються, коли їх публічно зневажають, коли не шанують їхніх релігійних почувань — це теж переслідування. Ми сьогодні молимося, щоб Господь виявив свою силу у слабкості своїх синів і дочок. Щоб воскреслий Христос кріпив своїх переслідуваних учнів, щоб сила і благодать Святого Духа кріпила їх, щоб вони витривали аж до кінця», — мовив Апостольський екзарх.

Сьогодні у всій Католицькій Церкві ми молимося за переслідуваних християн у світі. Ця середа називається «Червоною середою», щоби підкреслити любов, якою горять серця переслідуваних християн, а також, щоб пригадати собі їхню безневинну пролиту кров ради Христа. «Настане година, — каже Христос в нинішньому Євангелії, — коли вас будуть убивати і будуть думати, що службу приносять Богові».

Християни від самого початку досвідчували істинність тих Божих слів і від самого початку Христова Церква була переслідувана аж до нинішніх часів. Ми — вірні УГКЦ знаємо з нашої історії, що це означає бути переслідуваною Церквою. В минулому столітті наша Церква була однією з найбільш переслідуваних релігійних спільнот світу. Бо одним розчерком диктаторського пера чотирьох мільйонна спільнота віруючих була поставлена поза законом. Всі єпископи в одну ніч були заарештовані, сотні священників і тисячі боголюбивих мирян, богопосвячені особи зазнали жорстоких утисків і переслідувань Христа ради і за свою вірність Католицькій Церкві.

Тим не менше, попри ті жорстокі переслідування, коли здавалося наша Церква буде знищена назавжди, вона силою Божою воскресла. Пасхальне таїнство здійснилося в історії нашого народу і нашої Церкви. І ми, сьогодні, як ніхто інший, можемо свідчити про силу воскресіння, яка діяла в житті та історії нашої Церкви і нашого народу. І те, що ми були такою переслідуваною спільнотою, а відтак — воскреслою спільнотою на очах в цілого світу, ми завдячуємо не нашим людським прикметам і якостям, а — Божій силі. Силі благодаті Святого Духа, якою ми були покріплені завдяки жертві ісповідників віри нашої Церкви і завдяки молитвам мільйонів християн в усьому світі, які в тих часах жорстоких переслідувань нашої Церкви про нас пам’ятали, за нас молилися, з нами солідаризувалися.

Саме тому для нас, що зазнали таких переслідувань, є святим обов’язком пам’ятати про нині переслідуваних братів і сестер у вірі. Тому сьогодні хочемо в особливий спосіб пригадувати всіх братів і сестер, котрі зазнають Христа ради утисків, переслідувань, дискримінації і маргіналізації. Бо переслідувати можна в різний спосіб. Можуть бути переслідування кроваві, але може й бути безкровне мучеництво. Коли з християн насміхаються, коли їх публічно зневажають, коли не шанують їхніх релігійних почувань — це теж переслідування. Ми сьогодні молимося, щоб Господь виявив свою силу у слабкості своїх синів і дочок. Щоб воскреслий Христос кріпив своїх переслідуваних учнів, щоб сила і благодать Святого Духа кріпила їх, щоб вони витривали аж до кінця. Наші перші молитви сьогодні мають бути про ті незчисленні жертви християн, переслідуваних в наших часах. Статистики говорять, що 80 відсотків людей, які переслідувані за віру, становлять християни. За них сьогодні молимося. Як їхні брати і сестри хочемо бути близько духом, молитвою і думками разом з ними. Щоб подібно як ангел потішав і покріпляв самого Ісуса Христа перед годиною його страждань, щоб задля наших молитов ангели Божі покріпили, розрадили і потішили наших братів і сестер у вірі, щоб вони витримали до кінця на цій ісповідницькій дорозі християнського покликання. Ми хочемо разом з ними долати зло силою благодаті Святого Духа.

Також хочемо сьогодні молитися за їхніх переслідувачів, кажучи словами Ісуса Христа: «Отче, прости їм, бо не знають, що роблять!». Бо тільки така молитва за тих, хто нас переслідує ще більше укріпить наших переслідуваних братів і сестер і здатна буде зробити чудо в серцях і в житті переслідувачів. Так як це було вже нераз в історії Церкви. Ті, хто були найбільш запеклими переслідувачами, задля любові і молитви переслідуваних, зазнавали чудесної переміни — ставали ревними Христовими учнями. Господь долає зло і злочинців не через те, що Він їх нищить, а через те, що Він перемінює їхні заскорузлі серця.

Саме тому молитва за переслідувачів є така важлива.

Хочемо також молитися за нас самих, щоб ми натхнені прикладом ісповідників і мучеників за віру, самі були вірними його Церкві аж до смерті. вірними серед страждань і вірними серед спокус добробуту — великої підступної спокуси. Диявол спокушав Ісуса славою і добробутом, щоб Він перестав бути вірним своєму земному покликанню, яке Він отримав від Отця Небесного.

Ми хочемо молитися за всіх, хто сьогодні потребує наших молитов. Але ми хочемо також бути голосом християн, яких позбавили голосу і прав в місцях їхнього перебування. Хочемо бути голосом мовчазних Церков, які приречені на переслідування тут у вільному світі, щоб їхні права були пошановані, захищені та відновлені. Тому наш голос як християн, має бути скерований не тільки до неба, до Бога, але також до сильних цього світу, які дуже часто боряться за права різних груп людей, але не добачають найбільш потоптаних прав, а саме прав переслідуваних християн.

Нехай Господь своєю благодаттю скріпить всіх, хто Христа ради зазнає утисків і переслідування. Нехай припинить, або скоротить час їхнього випробування. Дасть їм силу витривати у вірі докінця, а нас зробить вірними свідками Христового Євангелія у нашому житті та нашому світі. Амінь!

Дивіться також