Владика Богдан: «Допомагаймо одні одним наближатись до Христа!»

4 квітня 2024

Сьогодні перед нашими духовними очима Церква ставить свідка Христа — Йоана Хрестителя, який жив Божим словом, інших провадив до Ісуса, але нікого не прив’язував до себе. Часом буває, що в середовищі християн, велика увага належиться тим, хто провадить до Бога. Наприклад: хтось іде до храму, тому що там є славний проповідник, або людина має особисті симпатії до якогось священника. І, очевидно, коли людина є духовно недостатньо зрілою, то може собі привласнювати Божі плоди і думати, що це завдяки йому є такі результати, а насправді ми є лише знаряддям Божим.

Владика Богдан: «Допомагаймо одні одним наближатись до Христа!»

Такими словами розпочав свою проповідь 1 квітня 2024 року Преосвященний владика Богдан, очоливши Архиєрейську Божественну Літургію в катедральному храмі Покрову Пресвятої Богородиці м. Мюнхен.

Апостольський екзарх, продовжуючи своє слово, навів за аргумент слова апостола Павла, який говорив про те, що вся слава належить Богові, а відтак звертаючи увагу на постать Йоана Хрестителя, наголосив на тому, що він є для священників прикладом смирення. «Ми (священнослужителі) є лише голосом, але словом є Христос. Ми є знаряддям, а Христос є тим, хто діє у світі та у Церкві», — підкреслив проповідник.

З іншого боку, за словами єпископа, також люди, які «не утверджені у вірі, дивлячись часами на слабкості та гріхи служителів Христа, можуть похитнутися у вірі і навіть залишити Церкву, виправдовуючи свій крок тим, що у храмі хтось щось зле зробив, що, у свою чергу, є неправильним і небезпечним для спасіння цієї людини».

Далі архиєрей пригадав зраду Юди і відречення інших апостолів, через яких можливо теж хтось духовно потерпів. «Тому зі смиренням маємо признавати свою слабкість, але з довір’ям до Бога триматися Христа, допомагати один одному наближатися до Христа взаємною молитвою та співпрацею, творячи одне Христове тіло — Церкву», — сказав проповідник.

А відтак владика Богдан звернувся до вірних із закликом, щоб пізнавати Христа, який вчить правди про Бога, про людину і про її життя. «Христос є розгорнутою книгою життя з якої ми маємо вчитися. Іван Хреститель каже: „Між вами є той, кого ви не знаєте“. Учень має слухати і бути відкритим до науки зі свідомістю того, що я чогось не знаю. Петро три роки був з Ісусом, але до кінця його не знав, що й сказав жінці, яка його впізнала, коли засудили Ісуса. Так і ми, люди ХХІ століття, охрещені, є з Ісусом, ходимо до храму, але можемо Його не знати», — наголосив апостольський екзарх.

«Почніть пізнавати Господа. Цей шлях розпочинається з розуміння того, що Ісус є спасителем. Він прийшов, щоб визволити людину з неволі диявола, щоб дати повноту життя, свободу і справжню радість», — мовив проповідник, провівши порівняння полону в загарбників, що в свою чергу лякає, з полоном гріховним у диявола, який би уздрівши, людина благала про визволення.

«Поки є час, пізнате Господа — нашого Спасителя, — почуйте Його голос і йдіть за ним! Він дасть вам мир, радість і повноту життя», — сказав на завершення владика Богдан.

Дивіться також