20-літній ювілей парафії у Дрездені

9 листопада 2023

Ми сьогодні дякуємо Богові за громаду, яка двадцять років прославляє Господа і дає свідчення живої віри нашого народу, яка служить ближнім у дусі християнської любові. Такими словами Преосвященний владика Богдан звернувся до вірних парафії Архистратига Михаїла у Дрездені, які зі своїм душпастирем о. Богданом Лукою молитовно відзначали 20-ліття від дня заснування парафії.

20-літній ювілей парафії у Дрездені

Розділяючи з громадою українців у Дрездені їхню радість, єпископ закликав усіх просити у Господа зміцнення віри.

«Господь приготував у цьому храмі для нас найкращий стіл — на своєму престолі — стіл Божого Слова і Святих Таїнств Сповіді та Пресвятої Євхаристії. І буде найкращий празник, коли ми дозволимо, щоб Боже Слово заспокоїло спрагу наших душ і сердець. Буде найкращий празник, коли ми очистимо наші душі. Буде найкраще свято, коли ми покріпимо наші душі і тіла хлібом життя — Святим Причастям», — мовив архиєрей.

А відтак, розважаючи над недільним Євангелієм (Лк. 8, 26–39), владика Богдан поділився з людьми хлібом Божого Слова.

Проповідник розповів про досвід апостолів, який вони пережили в дорозі до Герасинського краю, перепливаючи Генезаретське озеро, а потім стали свідками зцілення чоловіка, яким опанував диявол.

«Зло не може поклонятися живому Богові. Ісус своїм словом виганяє бісів з тіла того чоловіка, відновлюючи його гідність», — сказав архиєрей, розважаючи над переміною життя цього чоловіка, якого Ісус попросив залишитись у місті, щоб голосити правду.

«В цій історії можемо відчитати історію нашого народу, бо і ми в минулому столітті переплили червоне море комуністичного терору. Нам не раз загрожувала смерть. Але Бог в одну мить зупинив цю вакханалію червоного терору. Ми думали, що будемо у спокої будувати своє майбутнє у злагоді з сусідами. Але закордоном з’явився чоловік, охоплений біснуватістю війни, в якого вселився легіон. Нам треба благати Господа, щоб діткнувся всіх, хто опанований бісами ненависті, агресії і смерті. Господь не хоче смерті грішників, але прагне їхнього навернення. Молімося за їх навернення. Хоч це складно чинити, але таким є наше християнське покликання: прикликати Божу силу там, де є агресія і зло, бо тільки так можна його перемогти», — сказав проповідник, дивлячись через призму євангельської історії на історію українського народу.

«Маємо захищатися людськими засобами, це зрозуміло. І ми, українці, цінуємо та дякуємо за кожну поміч, якою ми приборкуємо біснуватого, як це робили жителі герасинського краю. Але визволяє тільки Бог. Бог нас захистить і хоче визволити усіх поневолених дияволом. Молімося про захист і визволення нашої України та про навернення тих, хто приніс на нашу землю зло. Бог переможе, бо перед присутністю Ісуса не може встоятися ніяке зло», — мовив владика Богдан.

«Молімося, щоб Бог був присутнім у нашому житті і в серці кожного українця, щоб Він був присутній у кожному закутку української землі. Там, де б’ється серце українця, має бути присутній Бог. Тоді ми будемо нездоланною нацією і непереможним народом. З Богом переможемо! Без Бога ми є беззахисні і безсилі», — сказав апостольський екзарх, закликаючи людей до молитви.

А на завершення своєї проповіді владика Богдан запевнив усіх у перемозі над злом, якщо людина повсякчас є з Господом. «Перемога починається у житті кожного з нас. Бо, можливо, ми виключаємо частково Бога з деяких сфер нашого життя. Пильнуймо себе, щоб ми не казали Ісусові, що сьогодні у нас вихідний день від молитви, називаючи безліч причин. І тоді Бог відходить з нашого життя. А якби Ісус був з нами усюди і повсякчас, тоді ми б із Ним все подолали», — сказав архиєрей.

Дивіться також