«Господи, обнови обличчя української землі, яка сьогодні стікає кров’ю і сльозами», — владика Богдан у Вайле (Данія)

31 травня 2023

28 травня 2023 року українська громада у м. Вайле, що в Данії, святкувала 15-ліття з дня заснування парафіяльної спільноти. З цієї нагоди Архиєрейську Божественну Літургію очолив апостольський екзарх для українців візантійського обряду в Німеччині та Скандинавії владика Богдан.

«Господи, обнови обличчя української землі, яка сьогодні стікає кров’ю і сльозами», — владика Богдан у Вайле (Данія)

Своє слово до усіх присутніх архиєрей розпочав із вдячності всім, хто спричинився до творення та розвитку цієї громади. «Сьогодні хочемо дякувати Богові за Його доброту до нас, бо це Він у своїй ласці зібрав нас воєдино в одну християнську українську Божу родину. Дякуємо сьогодні рідній церкві, яка п’ятнадцять років тому в особі мого попередника владики Петра Крика заснувала цю громаду. Дякуємо місцевій Римо-Католицькій Церкві, сестрі нашій, яка відкрила свої сестринські обійми перед нами, прийняла нас сюди до цього храму і приймає нас сьогодні як членів однієї вселенської Божої родини. Дякуємо нашим душпастирям, які впродовж цих років опікуються цією нашою громадою: о. Василеві Тиховичу, який стояв при витоках цієї громади і зразково служить у Королівстві Данії, очевидно, дякуємо тепірішньому пароху о. Василеві Баглею за ревне душпастирське служіння. Дякуємо Богові за кожного з вас, за кожну українську душу, яка не соромиться своєї віри, яка прийшла на чужину, але тут знайшла другу батьківщину, яка шукає Бога і горнеться до спільноти Церкви», — сказав єпископ.

Беручи до уваги також свято Зіслання Святого Духа, яке цього дня згідно григорянського календаря відзначається у Церкві, владика Богдан, згадуючи приїзд новообраного святого Папи Івана Павла ІІ до себе на Батьківщину, який молився про сходження Святого Духа на польський народ, сказав наступне: «Сьогодні хочемо молитися і призивати благодать Святого Духа для нашої духовної віднови, для віднови нашого народу, нашої Церкви і кожного з нас. Ворог прийшов на нашу землю і викопав там братські могили, в які лягли невинні жертви українського народу — жінки, чоловіки і діти. Господи, обнови обличчя української землі, яка сьогодні стікає кров’ю і сльозами. Господи, нехай Твій всесильний Дух прожене з нашої землі ворога супостата, нехай витре кожну сльозу з обличчя кожної людини, нехай вилікує наші душевні і тілесні рани, нехай обновить обличчя нашої землі», — взивав до Господа єпископ.

Далі, говорячи про обнову, апостольський екзарх звернув погляд присутніх на Пречисту Діву Марію, завдяки якій відбулась обнова людства, коли вона прийняла Святого Духа. «Вона не казала перемінити інших, але прийнявши Боже Слово, стала причиною обнови людського роду. Після цього не можемо сказати, що від мене нічого не залежить. Від кожного з нас залежить доля власної сім’ї, доля рідної громади і рідного українського народу, — наголосив проповідник і мовив далі, — я бажаю, щоб кожен з нас пережив свою П’ятидесятницю так як її пережила Пречиста Діва Марія, щоб кожен відчув те слово, яке Бог сьогодні говорить до нас».

А відтак владика Богдан закликав присутніх щоденно відкриватися на дію Святого Духа, в якому людина є сильною та спроможна перемогти диявола.

«Ми молимося і просимо Господа, щоб Він скріпив нас своїм Духом у єдності, яка є ознакою присутності Святого Духа. Диявол є той, хто ділить. Де є агресія, там він працює. Ворог нашого спасіння — диявол. Натомість, Дух Святий єднає, примирює і приносить мир», — сказав архиєрей, виділяючи першу ознаку дії Святого Духа в людині чи спільноті.

А друга непомильна ознака Святого Духа, за словами проповідника, це любов, яка проявляється у служінні. «Ми сьогодні потребуємо готовності служіння. І сила Божа проявляється в житті нашого народу. Посеред жахливих випробувань ми служимо одне одному. Служать наші військовослужбовці — захисники. Вони жертвують найбільшим даром — своїм життям. Наші волонтери, медики, капелани, весь народ активізувався для служіння. Дякую і вам, бо знаю як багато добра зроблено за цей рік. І в тому добрі є запорука нашої перемоги, нашої сили і нашої надії. Але нашого служіння ще буде дуже довго потрібно», — сказав апостольський екзарх.

«Нехай Господь скріпить нас Святим Духом, щоб любов у серцях не гасла, щоб ми були готові до довготривалого служіння одне одному, рідному народові, але також, щоб ви були готові послужити кожній потребуючій людині, яку ви стрінете тут на землі вашого новітнього поселення. Бо Бог їх дарує нам на дорозі нашого життя невипадково. Не проходьте байдужо повз потребуючу людину, проявіть, що ми українці є людьми великого серця і великого духа. І таким чином ми дамо свідоцтво нашої віри воскреслому Христові як його давали апостоли аж до краю землі. І мова, яку ви вчите тут, є важливою, щоб передати те свідчення віри та поділитися надією, яка дає нам силу і дарує небесну радість. Ми вміємо посеред труднощів радіти і святкувати, бо ми віримо у Христа воскреслого. Свідчимо про Нього і знаємо, що у тій трагічній історії нашого народу останнє слово буде мати Господь, який зішле Святого Духа і обновить обличчя землі нашого серця, нашої спільноти, нашого народу і нашої Церкви», — сказав на завершення владика Богдан.

Дивіться також