Пастирський візит до українців в Ерлангені

7 лютого 2024

3 лютого 2024 року Преосвященний владика Богдан, в рамках свого пастирських відвідин українців у Франконії, завітав до української громади в Ерлангені.

Пастирський візит до українців в Ерлангені

«Великий піст є часом приготування до Пасхи Господньої. Ми всі разом готуємось до зустрічі з Ісусом — з воскреслим Спасителем. Кожної неділі на молитві ми зустрічаємо воскреслого Христа. Всюди, де б’ється серце Христового учня, є присутній Христос», — розпочав свою проповідь архиєрей. 

Розважаючи над текстом Євангеліє цього дня (Лк.21, 8–9; 25–27; 33–36.), єпископ розважав над тим, що людині властиво сумніватися в існуванні Бога, особливо якщо у її житті мають місце миті страждань та несправедливості. «Вони питали де є Бог, а Він ішов з ними», — сказав владика Богдан, навівши за приклад розмову людей на дорозі до Емаусу, коли ті обговорювали смерть Ісуса.

А відтак, беручи до уваги події війни в Україні, проповідник запевнив, що останнє слово буде за Богом. «Ми сподіваємось справедливого суду над ворогами. Але й останнє слово у нашій людській історії буде за Христом», — ствердив архиєрей.

Далі апостольський екзарх застановився над важливістю чесноти любові, протилежністю до якої є байдужість. «Господь закликає до любові ближнього. Ми маємо бути освячені Божою благодаттю, щоб любов дарувати іншим. Ми переживаємо жахіття війни, але бачимо Божу присутність, силу та любов», — сказав проповідник.

«Диявол є брехуном і вбивцею. Бог є прадомовцем і подателем життя. Бог жертвує собою, щоб ми жили. Божа правда, справедливість і любов переможуть в історії нашого народу», — наголосив владика Богдан.

А відтак єпископ звернув увагу присутніх на дар любові, який вони отримують від німецького народу, шукаючи у цій країні захисту від війни. «Також ми досвідчуємо любов багатьох людей, які не є байдужими. І є люди, які нас ненавидять та хочуть, щоб ми перестали існувати. А є люди, які бажають нам добра і нас підтримують. Любов є нам дана як дарунок від Бога, але Він також закликає іти робити так само. Дякуймо Богові за його любов, дякуймо нашим братам і сестрам тут у Німеччині за їх любов і солідарність. Жівіть любов’ю до Бога і до ближніх!», — сказав на завершення проповіді апостольський екзарх.

Також цього дня єпископ відвідав Українську суботню школу, де діти разом з архиєреєм мали майстер-клас з виготовлення стрітенської свічки, а також дізнались історію про свято Стрітеня Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа.

Дивіться також