«Почалась нова сторінка в історії людства», — владика Богдан про свято Благовіщення

27 березня 2024

Сьогодні довершується таїнство Воплочення слова Божого. Сьогодні слово стає тілом і замешкає між нами. Через кілька днів ми будемо чути ці слова прологу Євангелія від Йоана — зранку на пасхальній Літургії будуть читатися ці слова: «Слово стало тілом і замешкало між нами». Такими словами розпочав свою проповідь Преосвященний владика Богдан, 25 березня 2024 року, у день Благовіщення Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, під час Архиєрейської Божественної Літургії у катедральному храмі Покрову Пресвятої Богородиці м. Мюнхен.

«Почалась нова сторінка в історії людства», — владика Богдан про свято Благовіщення

Єпископ звернув увагу вірних на те, що Син Божий воплотився не просто, щоб бути між людьми для їхнього комфорту і затишку. Але Бог приходить, щоб спасати людство. «Він приходить, не для того, щоб зробити для людини комфортне земне життя, але, щоб дати вічне життя, в якому є повнота життя. Ісус хоче нас прийняти до життя, якому немає кінця», — наголосив проповідник.

«Сьогодні Дух Святий починає діяти в історії людства там де діяв дух смерті, дух злий, дух гріха, — починає діяти дух Божої любові, Божого життя. Але Божий Дух діє не сам, Він запрошує до спів дії людину — Пресвяту Богородицю, яка готова допустити діяння Святого Духа до свого серця і до свого життя», — сказав владика Богдан, відзначаючи роль Богородиці у Божому задумі.

Далі апостольський екзарх навів за приклад тлумачення цієї події Отцями Церкви, які описують як ціле небо тоді дивилося у Назарет, де юна дівчина спілкувалася у своєму серці з Богом. «Все небо дивилося туди і чекало на відповідь Марії, бо від цієї відповіді Богові залежало спасіння всього людства. Люди навіть не підозрювали, що Марія зараз зустрічається з Богом, що зараз небо дивиться на ту хатинку. Бог знає, що від відповіді кожного з нас залежить дуже багато — доля наших ближніх, доля нашого народу, доля людства. Марія сказала „так“ не людині, а Богові і почалась нова сторінка в історії людства», — наголосив проповідник.

А відтак владика Богдан показав як кожна людина відповідає на заклик Бога у своєму житті та з якими викликами зустрічається така особа.

«Сьогодні є початок спасіння, бо воно довершується на Голгофі. Люди, котрі кажуть Богові „так“, знають, що його потрібно дуже часто повторювати. У подружжі потрібно сотні разів під покрівлею дому казати одне одному „так“ і бути вірними одне одному. Бо сказати „так“ означає взяти на себе відповідальність втілювати його у житті, оскільки інакше це буде лиш пуста декларація, гарний намір, або ж — стане обманом для Бога і людей. Коли кажемо „так“ мусимо бути готові до праці, витривалості і навіть до жертви. Тоді сказане „так“ осягне своє сповнення, а людина осягає ціль свого життя. Бо Господь, коли покликав якусь людину до життя, теж сказав „так“ і з ним пов’язав вічність — повноту життя у небі. І, відповідаючи своїм „так“ Богові, людина осягне те, що Бог передбачив своїм „так“, яке сказа у день її зачаття», — пояснив архиєрей.

«У світі є багато людей, які говорять Богові „так“ з любові, навіть не словами, а — життям. Батьки, які приймають дар життя, говорять „так“ і служать тому життю, не досипаючи очей, проливаючи сльози і піт, заробляючи для утримання родини. Коли чоловік і дружина дотримуються вірності, говорять „так“ одне одному. Наші захисники говорять „так“, коли готові вмерти, щоб ми з вами жили. Медики говорять „так“, стоячи на сторожі нашого здоров’я і життя. Говорять „так“ волонтери, які спішать всюди, де є потреба. Говорить „так“ кожна людина, яка живе згідно Божої волі та служить іншим у вірності, жертовності і любові. І так осягає свою святість», — сказав апостольський екзарх.

На завершення своєї проповіді владика Богдан розповів про досвід життя з Блаженнішим Любомиром, який казав, що на початку свого священничого життя постановив ніколи не казати Богові «ні». «Ця людина зробила для нашої Церкви і нашого народу дуже багато. І його ще за життя вважали найбільшим моральним авторитетом українського народу. І невипадково наш теперішній Глава Блаженніший Святослав започаткував беатифікаційний процес Блаженнішого Любомира Гузара», — сказав єпископ, ділячись спогадами про ревне служіння слуги Божого Блаженнішого Любомира.

«Просімо у своєму серці благодаті бути Божими дітьми, які ніколи Богові не кажуть „ні“, але завжди Йому кажуть „так“. А Пречиста Діва Марія нехай нам допоможе відповідати за це слово своїм життям. Амінь!», — звернувся архиєрей до усіх присутніх у храмі.

Дивіться також