«Посеред болю і страждань Господь пробуджує велику віру у серці людини», — владика Богдан

14 березня 2023

Нинішнє Євангеліє дає нам дуже багату і глибоку науку. В першу чергу звертає нашу увагу на духовну працю, яку кожен має взяти на себе в часі Великого посту. Це є час спасіння та Божої благодаті для кожного з нас. Але благодать Божа може бути людиною змарнована. Такими словами розпочав свою проповідь апостольський екзарх для українців візантійського обряду в Німеччині та Скандинавії Преосвященний владика Богдан в катедральному храмі Покрову Пресвятої Богородиці м. Мюнхен.

«Посеред болю і страждань Господь пробуджує велику віру у серці людини», — владика Богдан

Єпископ у своїй проповіді розважав над важливістю співпраці людини з Богом, який супроводжує своє творіння ласкої благодатей. «Господь дає нам дуже багато нагод творити добро, поширювати Боже Царство. Але дуже часто ми живемо в середовищі далекому від Божого Царства через те, що так багато християн занедбують співпрацю з Божою ласкою. А та співпраця починається з праці над собою, над переміною власного життя і власного серця», — сказав проповідник, а відтак зауважив, що після цього є можливою і зміна світу довкола нас.

У тій співпраці з Творцем владика Богдан звернув увагу на шанування Богом свободи людини, оскільки Господь звертається до особи своїм Словом, яке здатне докорінно перемінити життя людини, коли вона приймає його у вірі.

«Зауважте, коли Господь оздоровив цього розслабленого, Він не доторкався його тіла своєю рукою. Він просто скерував до нього Своє Слово і той повірив Божому Слову. Повірив, що він може встати на власні ноги, що він може бути активним в своєму житті та брати відповідальність за своє життя у свої руки. Зустріч з Богом перемінила його життя. Те, що дотепер його паралізувало, раптом перестало панувати над ним», — мовив апостольський екзарх.

На переконання владики Богдана саме до цього нас спонукає Великий піст, саме такою має бути також життєва постава християнина. «Християни — це люди активні. Пасивність суперечить нашому християнському покликанню. Ми маємо бути активними щодо переміни нашого власного серця. А відтак, перемінивши самого себе, ми зможемо перемінювати наше оточення, зможемо бути активними в суспільному житті, громадському та політичному. І сьогодні Господь саме цього хоче. А починаємо з праці над власним серцем і це нераз найважча праця», — сказав проповідник.

«Інколи люди хочуть сенсації, хочуть, щоб їх хтось вразив чимось надзвичайним, але найбільш вражаюча подія може статися дуже тихо в тихій зустрічі та розмові між людиною і Богом», — зазначив єпископ.

Повертаючись до зцілення розслабленого, владика Богдан звернув увагу нате, що легше є зцілити людське тіло, провести певну реабілітацію фізичної хвороби. «Але набагато важче, а властиво є для людини неможливим відпустити самій собі гріхи. Бо гріх — це є провина проти Бога і тільки Він може нас звільнити від тягару гріха, від тягару провини, від кари, яку ми на себе спроваджуємо нашими гріхами. Ніхто з людей не може себе звільнити від гріха, окрім самого Бога. Це непосильний труд для жодної людини, для жодного лікаря, бо не мають доступу до людського духа. Бо це є сфера компетенції і відповідальності самого Бога», — сказав архиєрей.

А відтак, єпископ вказав на те, що кожен гріх спричинює велике страждання для людини. «І Господь як люблячий Отець хоче нас звільнити від цього страждання. Він прагне нас звільнити від самої причини наших негараздів і наших страждань — від нашого гріха», — акцентував проповідник.

Потім владика Богдан розглянув два можливих випадки за яких відбулось оздоровлення розслабленого. «Згідно трактувань св. Кирила Єрусалимського, якщо брати до уваги, що той чоловік був невіруючий, але завдяки вірі своїх приятелів був зцілений та йому були прощені гріхи, Отець Церкви робить висновок і закликає до молитви з вірою за навернення грішників, і Господь доторкнеться їхнього серця та спонукає їх до переміни їхнього життя», — сказав єпископ.

А відтак, проводячи аналогію зі сліпцем, який кричав до Ісуса про помилування і його привели на слово Господнє до Спасителя, і потім він був зцілений, проповідник допустив, що можливо Ісус побачив віру всіх п’ятьох і можливо цей розслаблений був настільки віруючим чоловіком, що своєю вірою заразив своїх приятелів. «Можливо він зрозумів і усвідомив, що тільки в Бозі його спасіння, що тільки Ісус може його врятувати», — мовив апостольський екзарх.

Ділячись особистим досвідом спілкування з людьми, які переживали у своєму житті певні випробування, владика Богдан зазначив наступне: «В житті стається дуже часто так, що людина, яка переживає якийсь великий біль, велике випробування, Бог посилає в її серце силу Духа, якою вона здатна не тільки витримати це випробування, але й перемінити своє життя і життя свого оточення. Посеред болю і страждань Господь пробуджує велику віру у серці людини».

«Тому просімо про те, щоб ми пройшли цей піст укріпляючись у вірі, долаючи різні перешкоди на шляху до зустрічі з Ісусом, щоб ми почули Боже Слово і відгукнулися на нього. Щоб завдяки нашій співпраці з Божою ласкою Господь міг перемінити наше життя — зцілити наші рани, зробити нас активними членами нашої громади. А відтак, щоб через переміну нашого серця, ми могли перемінювати наше оточення і так спричинятися до більшої Божої слави у нашому житті і в цілому світі», — сказав на завершення своєї проповіді архиєрей.

Дивіться також