«Я молився за вас і ваші родини», — владика Богдан до священників

28 березня 2024

Сьогодні дякуємо Богові за Таїнства Євхаристії і Священства, які об’єднані в особі священника, який має дар приносити безкровну жертву тіла і крови. Такими словами розпочав своє слово до священників владика Богдан у Великий четвер, 28 березня 2024 року, в катедральному храмі Покрову Пресвятої Богородиці м. Мюнхен. Цього дня єпископ звершив Чин умивання ніг дванадцятьом священникам Апостольського екзархату для українців візантійського обряду у Німеччині та Скандинавії.

«Я молився за вас і ваші родини», — владика Богдан до священників

Єпископ наголосив на тому, що Церква живе, коли творить Євхаристію і коли має священників. "Наш екзархат живе, бо має добрих священників. Сьогодні я молився за вас і ваші родини. Молився за всіх єпископів, священників, дияконів, які вже служили у нашому екзархаті: живих і тих, хто вже у вічності. Молився також за тих, хто ще буде служити", - звернувся до душпастирів апостольський екзарх.

"Христос дає нам приклад служіння. Його служіння почалося дуже скромно у Назареті, коли він служив своїй родині та людям у їхніх щоденних потребах. А закінчилось його служіння на Голгофі — на хресті", - сказав проповідник, розважаючи над священничим служіння.

А відтак єпископ охарактеризував вектор священничого служіння і перепони, з якими зустрічається кожен Христовий учень. "Бог кличе нас до служіння, а не до панування. Дух світу вдирається також і до Церкви. Апостоли мусіли дочекатися сили з висоти, щоб могти втілити слово Христове у своєму житті", - мовив архиєрей.

На завершення свого слова до священників, владика Богдан навів за приклад служіння душпастирів, яке завдяки своїй ревності удостоїлись бути причисленими до лику блаженних. Єпископ розповів про блаженного Омеляна Ковча, покровителя священників УГКЦ, який мученицькою смертю засвідчив своє служіння і вірність Богові. Також архиєрей пригадав історію подвигу священничого служіння блаженного священномученика о. Петра Вергуна, який був першим Апостольським візитатором для українців у Німеччині.

Дивіться також